waterliniemuseum-bunnik-anne-holtrop-foto-ossip-van-duivenbode-e1466585199545

Fort bij Vechten

Fort bij Vechten ligt vlakbij Utrecht en is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier is sinds oktober 2015 het Waterliniemuseum gevestigd. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren.

Het fort van bovenaf

Sociale onderneming

Op Fort bij Vechten werken professionals, vrijwilligers en mensen met een re-integratie traject of zorg indicatie samen om bezoekers een mooie, leuke en interessante dag te bezorgen. Daarnaast werk je natuurlijk aan je eigen doelen en ontwikkelingsvragen. In de informele sfeer die gericht is op “meedoen” gaat dat perfect samen!

Unesco Werelderfgoed

Al meer dan twee eeuwen is de Hollandse Waterlinie een voorbeeld van Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning. Een ensemble van verdedigingswerken die met elkaar een lint van 200 kilometer vormen van ruim honderd forten en vijf vestingsteden. Verbonden door ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten: inundatiekanalen, sluizen, dijken en kaden, forten en andere militaire bouwwerken.

De Hollandse Waterlinie is de optelsom van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De eerste is het grootste Rijksmonument van Nederland, de tweede is al sinds 1996 door de Unesco erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zal in 2019 de gehele Nederlandse Waterlinie bestempeld worden als Unesco Werelderfgoed. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo’n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.